Vi har en tendens til å være i framtida eller i fortida med våre bekymringer. Skal du leve her og nå må du være trent i å være koblet deg på det som skjer nå – og evne å være der

Skrevet av Tom Mårup, Psykoterapeut, organisasjonskonsulent. www.mårup.dk

Mindfulness har vært kjent i Østen i tusenvis av år.  I de senere årene har dette blitt mer og mer kjent i Vesten. Du kan finne inspirasjon på nettet, kjøpe kurs og lese bøker. Metoden er enkel og effektiv for å finne ro, tilstedeværelse og empati. Rent vitenskapelig demper du amygdala, som er den delen av hjernen som sender alarmmeldinger. Andre deler av hjernen aktiveres, spesielt prefrontal cortex. Dette er de fremre frontallappene som gir oversikt, empati og begeistring.

Hvordan roe sinnet og tømme deg for tanker, følelser, bilder på få minutter.

  1. Pust dypt inn med magen – selv 2 min har effekt, jo mer desto bedre
  2. Fokuser på pusten din. På denne måten tømmes hodet for ytterligere tanker. Pusten, det sanselige kommer nå i fokus. Se for deg hvordan magen beveger seg inn og ut. Pust inn i 4 sekunder, hold pusten i 2 sekunder, pust ut i 4 sekunder og hold pusten i 2 sekunder.
  3. «Telleoppgaven» på sekundene gjør at du skifter fokus fra en mer eller mindre stressende fortid og fremtid, til den veldig enkle opplevelsen her og nå. Du tømmer hodet for det du vil gi slipp på. Dette er en mental nullstilling som er sunn for både kropp og sinn. Etter sigende ble yoga opprinnelig utviklet ikke som sunn gymnastikk for kroppen, men som mental trening for sinnet. Fokus på kroppen gjør at du ikke beholder de stressende tankene.

Øvelsen er ekstremt enkel, men ikke nødvendigvis like lett å gjennomføre. Stadig nye tanker kan komme. Godta disse som skyer på himmelen: de kommer og glir forbi. Når du fokuserer på pusten igjen, forsvinner tankene. Nye dukker opp, du behandler det på samme måte. Etter hvert kommer færre og færre tanker når du «mediterer».

Den beroligende effekten øker hvis du gjør dette til en rutine og trener 1-2 minutter hver dag. Dette kan praktiseres mange steder, for eksempel på bussen, toget eller når du står i kø med bilen.

Hold dette enkelt - som i seg selv er beroligende, ikke stress med å «de-stresse»